sâmbătă, 16 decembrie 2006

Pro-activ sau re-activ?

Statistic vorbind, pro-activii sunt mult mai vizibili atat (in afaceri, in viata sociala, in viata personala s.a.m.d) decat reactivii. Si nu numai vizibili: si mai creativi si mai eficenti decat acestia. E de prisos sa ne apucam sa facem comparatii intre unii si altii atat timp cat sunt evidente diferentele de forma conceptuala, de continut si de mod de manifestare dintre acestia.

In una din serile trecute , discutam cu niste persoane pe internet despre motivele care le-au impins de la spate sa plece la munca in strainatate. Firul rosu pe care l-am gasit la absolut toata lumea cu care am discutat despre acest subiect este o expresie de genul "Daca nimeni nu NE DADEA un salariu mai mare in tara....". Bine...bine...cu mici variatiuni, dar in esenta, asta era mesajul.
Fara sa facem analiza sintactica si morfologica, aceasta expresie tradeaza o mentalitate de "sluga"...o mentalitate de om care nu are curajul si demnitatea de a fi propriul lui stapan si care asteapta ca altii sa isi asume acest rol pentru vietile lor. Cat de sanatos e un asemenea mod de gandire si cat de profitabil pentru viitorul si siguranta lor financiara? Probabil ca nici nu s-au intrebat la modul cel mai serios vreodata. Nu cred ca ma hazardez cand spun ca acest mod de gandire este aproape mai nociv si mai daunator decat fumatul si consumul de bauturi alcoolice. Dar cati constientizeaza asta in oceanul de lamentari in care se scalda?

In urma cu cateva saptamani am avut o controversa destul de puternica pe tema veniturilor cu niste persoane care au o afacere de distributie intr-un sistem mlm. Trecand dincolo de controversa propriu-zisa, am admirat faptul ca acei oameni nu s-au mai multumit sa munceasca pentru un salariu si ca au inceput sa faca exact opusul sistemului ce le-a fost inoculat aproape si in ADN . Adica nu s-au mai multumit doar sa ceara si s-au apucat pe cont propriu sa produca bani. Pentru aceasta... BRAVO LOR! Au trecut din randul re-activilor in barca pro-activilior fara a sta prea mult pe ganduri. Insa pentru fanatismul cu care isi promovau afacerea si produsele vandute... nu pot sa ii mai laud. Ba din contra. Am sa-i trag prieteneste de urechi si desi le-am mai spus-o, le-o mai spun o data: si credulitatea cu care trateaza, analizeaza si folosesc informatiile disponibile prin sistemul respectiv este tot o forma de extremism . Mai concret, este genul de extremism credul care prin candoare refuza sa treaca prin filtrul ratiunii orice informatie furnizata mai mult sau mai putin subliminal. Si daca le-am spus ca este anormal ca eu sa accept sa cumpar ceva de la ei doar pentru ca ei imi spun ca le plac produsele pe care ei le vand...s-au suparat si m-au tratat ca pe un dusman.... :)

In fine...concluzia acestei mici marturisiri e una singura: pro-activitatea este reala doar atunci cand este sustinuta in mod concret de creativitate. Si cand nu se intampla exact asa, avem o situatie usor paradoxala in care asa-zisii pro-activi nu sunt decat (cu foarte mici exceptii) niste re-activi deghizati.

Ce legatura are asta cu banii ce ajung in buzunar? Sper ca o sa vedem data viitoare...

Numai bine!

Niciun comentariu: